sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Gourmet ruokaa järvikalasta



Joukko innokkaita järvikalan ystäviä kokoontui viime viikonloppuna kotiimme Päivänkämmenelle viettämään pikkujouluja teemana ”Gourmet ruokaa järvikalasta”. Idean takaa löytyy  tänä vuonna perustettu Pro-Ruokojärvi yhdistys, joka tarjosi jäsenistölleen mahdollisuuden valmistaa herkkuja monien mahdollisuuksien järvikalasta ammattilaisen opastuksella. Kalat herkkuihin nostettiin verkoilla Ruokojärvestä ja Puruvedestä. Maestroksi kalailtaan oli lupautunut Kokkosen Sami eikä tainnut mies luvatessaan arvata mitä teki, mutta yhtä kaikki meidän onni oli, että lupautui. Hyvässä opissa päästiin huipputuloksiin. Hyvään pyrittiin, mutta priimaa saatiin aikaiseksi.



Jos olinkin ajatellut, että valmiiksi esikäsitellystä kalastahan sitä liikkeelle lähdetään, ei jälkikäteen harmita yhtään ettei se ihan niin mennyt. Yllätin itseni ja kanssaihmiset onnistumalla päästämään kyrmyniska-ahvenen päiviltä ja fileoimaan saaliin. Maestro kyllä kehotti jatkossa astetta rauhallisempiin liikkeisiin kalan käsittelyssä paremman lopputuloksen turvaamiseksi. 
Yllättyneitä taisivat olla toisetkin omista suorituksista. Huuli pyöreänä tutustuttiin pareittain resepteihin, joilla herkkuja oli tarkoitus taikoa. Epäilyäkin oli ilmassa, lahnastako saa muutakin kuin pelkkää savukalaa. Toki Lahnaviettelyksen valmistuksessa pohjana käytettiin savulahnaa, mutta mausteilla ja kananmunilla jalostettu lopputulos oli varsinainen viettelys. Maku parani vielä säilytyksessä aromien syventyessä. Tätä herkkua voisi hyvin tarjota ruisnappien päällä hiukopalana.

Särkeä en ole suuhuni aikaisemmin laittanut, mutta pakko sanoa, että yksi parhaista makunautinnoista oli herkku nimeltä Särkeä egyptiläisittäin. Tätä reseptiä tullaan kyllä hyödyntämään jatkossakin, sen verran eksoottisen maun olivat tiimiläiset ohjetta tarkoin noudattaen ja valmistuksen aikana makua tarkastaen saaneet aikaiseksi.
Joku ihmetteli hauen hienontamista ohuemmaksi ja ohuemmaksi, eikö muka pelkkä lihamylly riitä, pitääkö vielä tehosekoittimeen laittaa. Mutta kun sitruunainen Ruisleivitetty Haukiwallerberg oli valmiina nauttivaksi, ei kukaan jäänyt kylmäksi tämän herkun edessä. Työvaiheita oli kyllä monta ja valmistus tarkkuutta vaativaa, mutta lopputulos oli bueno! 

Säyne löysi tiensä Järvikalaterriiniin ja kun materiaalia oli runsaanpuoleisesti, valmisti säyne-tiimi näppärästi lämpimäksi vaihtoehdoksi kalapihvejä. Niin se innostuminen asiaan saa ihmeitä aikaan. Järvikalaterriini on kerrassa herkullinen kylmäpöydän tarjottava. Meille jäi parini kanssa Kermaisen ahvenkeiton valmistus alkuruuaksi. Siis eikö lainkaan perunaa keittoon, kalatko suoraan kylmään veteen, kalatko pois liemestä ennen liemelle tehtävää loppusilausta, vähänkö oli epäilystä ilmassa. Tarjoilu hoidettiin viimeisen päälle, ahvenfileet lämpimälle lautaselle, päälle kuumaa keittoa ja koristeeksi tilliä. Paras kiitos oli, että keitto maistui myös pikkuväelle.
Kylmäsavuhauki oli valmistettu etukäteen vanhasta jääkaapista itse tuunatussa savustamossa. Purujen kanssa oli aluksi pientä hämminkiä, mutta kun oikeanlainen puru löytyi, löytyi myös onnistumisen ilo ja oikea joulupöydän herkku. 
Illan mittaan tupa täyttyi iloisesta puheen sorinasta, ilmassa oli tekemisen meininkiä ja tuvassa tungosta. Maestro liikkui kuin kala vedessä tiimistä toiseen ohjeita jaellen ja ihmetellen porukan paneutumista asiaan. Viitisentoistakiloa tuoretta kalaa jalostui ammattilaisen opissa gourmet herkuiksi ja kun itse valmistaa pikkujouluruuat, tietää mitä saa ja saattaa yllättyä iloisesti. Niin ja vielä pari juttua olisi, kuka on sanonut, ettei punaviini sovi kalaruuan kanssa, kyllä se sopii ja hyvin sopiikin. Ja se toinen juttu, anopinfilee hauen selässä ei olekaan kalan paras pala, mutta sekin opittiin irrottamaan, tai joku oppi, minä en. 

Kiitos kaikille mukana olleille, eritoten Maestrolle ja Pro-Ruokojärven puuhanaisille, niin paljon, että riittää. Ja tiedoksi kaikille Ruokojärven alueella asuville ja mökkeileville tähän porukkaan mahtuu mukaan!          
Pro-Ruokojärven toimintaan voi käydä tutustumassa yhdistyksen kotisivuilla ja sieltä löytyvät näidenkin järvikalaherkkujen reseptit.  www.pro-ruokojarvi.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti